Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Το αυτοκόλλητο των 3Β για τον μετρητή της ΔΕΗ


Η ΡΑΕ «αδειάζει» την κυβέρνηση για την ΔΕΗ

Η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεσπαθώνει κατά της κυβέρνησης και μάλιστα… γραπτώς.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα όσα κωμικοτραγικά γίνονται το τελευταίο διάστημα εις βάρος ων καταναλωτών (επιβολή φόρων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, υπέρμετρες αυξήσεις τιμολογίων και ειδικών χρεώσεων όπως το ΥΚΩ) στρέφει τα βέλη κατά οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζοντας «παγκόσμια πρωτοτυπία» τα όσα γίνονται εις βάρος των καταναλωτών.


Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Μόλις πριν από δύο ημέρες, η κυβέρνηση «στριμώχτηκε» μετά την αποκάλυψη ότι η ΔΕΗ συνέχιζε να εισπράττει ένα τέλος από τους καταναλωτές (ΥΚΩ) παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και για να αποφύγει τα χειρότερα (μαζικές προσφυγές των πολιτών κατά της ΔΕΗ με τις οποίες θα ζητούσαν πίσω τα χρήματά τους) σπεύδει με τροπολογία να καλύψει το θέμα. Η ιστορία του «ΥΚΩ» είναι απλώς το τελευταίο επεισόδιο ενός σήριαλ. Έχουν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες γκάφες του υπουργείου Οικονομικών με το «χαράτσι μέσω ΔΕΗ» αλλά και οι συνεχείς αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης που επηρεάζουν άμεσα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι άλλο να πει κανείς; Η ανακοίνωση της ΡΑΕ τα λέει όλα: «η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας αποτελεί μοναδική, παγκοσμίως, περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος, στο οποίο επιβλήθηκαν (ή αυξήθηκαν δραστικά) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια  τρεις (3) διαφορετικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης : δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ηλεκτροπαραγωγή (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά), και ένας στο τελικό προϊόν (ΕΦΚ  στο  ηλεκτρικό ρεύμα).

Η εξαντλητική αυτή φορολόγηση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (δημοτικοί φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ, ΕΕΤΗΔΕ, ΔΕΤΕ, κ.α.), είχε και έχει τις δυσμενείς εκείνες επιπτώσεις που πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές. Πέραν των προφανών επιπτώσεων στο εισόδημα των καταναλωτών, η επιβολή όλων αυτών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά».



Από το newpost

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9 / 23-03-2012


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ στα ΧΑΡΑΤΣΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9 / 23-03-2012

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μάρτη, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ιωνία», η προγραμματισμένη εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας», με συμμετοχή 200 περίπου συμπολιτών μας. Η εκδήλωση είχε θέμα «Είναι τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας μονόδρομος; Υπάρχει άλλη λύση;». Παρουσιάστηκαν τρεις εισηγήσεις από ισάριθμους ομιλητές - μέλη της «Πρωτοβουλίας»: Το PSI (γνωστό και ως «κούρεμα» του χρέους), «ο φόβος ως μέσο άσκησης της εξουσίας» και «η κατάλυση της δημοκρατίας σαν συνέπεια της κρίσης χρέους». Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις αλλά και διάφορες τοποθετήσεις, απόψεις, ιδέες και προτάσεις από τους συγκεντρωμένους πολίτες.

Την Τρίτη 20 Μάρτη, συγκεντρωθήκαμε για τέταρτη φορά στο κατάστημα Γλυφάδας της ΔΕΗ και υποβάλλαμε 182 δηλώσεις - γνωστοποιήσεις πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς χαράτσι. Με την υποβολή αυτή, ο συνολικός αριθμός των λογαριασμών των πληρωμένων χωρίς χαράτσι, ξεπέρασε τους 1000.

Συνεχίζουμε με την προετοιμασία εξωδίκου προς τη ΔΕΗ, για την προειδοποίησή της σε περίπτωση απόπειρας υπεξαίρεσης των χρημάτων μας - όπως και των χρημάτων που δικαιούται ο Δήμος ΒΒΒ (Δημοτικά Τέλη, Φόρος και ΤΑΠ) και η ΕΡΤ - με σκοπό την κάλυψη του χαρατσιού.

Προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση του ΕΕΤΗΔΕ του 2012, που θα περιλαμβάνεται και αυτό στους επόμενους πέντε λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως επίσης και του ΕΕΤΗΔΕ του 2011 όποτε - και εάν - αρχίσει να γίνεται απαιτητό από τις Δ.Ο.Υ.

E-mail: polites3b@gmail.com

Τηλ. Γραμμή πληροφόρησης & επικοινωνίας: 2132020007
(Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 12:00)

Γραφείο υποδοχής και πληροφόρησης:
ΒΟΥΛΑ, Δημαρχείο: Κάθε Τετάρτη 10:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
ΒΑΡΗ, Δημοτικό κατάστημα: Κάθε Πέμπτη, 10:00 - 12:00

Ανοικτή συνέλευση: Κάθε Πέμπτη στις 6:30 μμ, στο Δημαρχείο
Λεωφόρος Κων/νου Καραμανλή 18, Βούλα (δίπλα στην Β' Πλαζ)
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Τηλέφωνα δικτύου επιφυλακής - άμεσης επέμβασης:
ΒΟΥΛΑ: 6944652699, 6948000171
ΒΑΡΗ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: 6944539542, 6945027027



Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Χαράτσι μέσω ΔΕΗ τέλος! - Δεν κόβεται το ρεύμα - Να που κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

Χαράτσι μέσω ΔΕΗ τέλος! Το ειδικό τέλος μετά 120 μερες που θα μενει απλήρωτο μεταφέρεται στις εφορίες. Αυτο είπε πριν λίγο ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ Κ.Στεριώτης. Το ρευμα θα κόβεται μόνο οταν το ποσό του λογαριασμού του ρεύματος και των Δημοτικών τελών (όχι του ειδικού τέλους) που είναι απλήρωτο ξεπερνάει το ποσό του ειδ.τέλους(χαρατσιού) του 2011(Α+Β δόση).
Βεβαια το χαράτσι δεν χαρίζεται αφου μεταφέρεται στις ΔΟΥ. Ομως και ο εκβιασμός "αν δεν πληρώσεις σου κόβω το ρευμα" δεν τους πέρασε. Και δεν τους πέρασε γιατί κάποιοι τρελοί άρχισαν έναν αγώνα που κινητοποίησε ένα  κομάτι του λαού που πιστευει στην τρέλα ή που δεν είχε άλλο τρόπο.

Οσο κι αν προσπαθήσουν να θάψουν το γεγονός και να υποτιμήσουν τη σημασία του, αυτό που έγινε δείχνει απλά οτι όταν ο λαός συσπειρώνεται έστω και σε κάποιο βαθμο, οργανώνεται και παλεύει, ο αγώνας του δεν πάει χαμένος. Ο,τι κι αν λένε κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος!
Να θυμίσω ότι οι επιτροπές που είχαν δημιουργηθεί έκαναν πραγματικά σπουδαία δουλειά. Εβγαλαν, τύπωσαν και μοίρασαν σε όσους περισσότερους μπορούσαν τις αιτήσεις-δηλώσεις άρνησης πληρωμής, οργάνωσαν συγκεντρώσεις, συζήτησαν με όσους μπορούσαν και εξήγησαν τι συμβαίνει και τι μπορεί να γίνει. Κινητοποίησαν κόσμο στις γειτονιές με συγκεντρώσεις παραστάσεις στους Δημους και στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ. Οργάνωσαν ομάδες περιφρούρησης για να αποτραπεί η διακοπή από συνεργεία και προειδοποίησαν οτι θα παλέψουν με όποιο τρόπο μπορούν για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν.  Και το σπουδαιότερο έκαναν κόσμο να πιστέψει στον εαυτό του και στη δύναμή του. (Το είδα αυτό στην εδώ επιτροπή της Γλυφάδας και  μην σας μπερδεύει το ονομα του Δημου. Εχει πολλές λαικές γειτονιές η Γλυφάδα που ο κόσμος τα βγάζει πολύ δυσκολα πέρα και σιγά-σιγά αποφασίζει να τα βάλει με το θηρίο.)
 Με όλα αυτά ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάζει θέση και να εκτίθεται, να στριμώχνεται στη γωνία -θυμάστε τις μέρες του χιονιά τότε που έληγαν οι προθεσμίες και θα άρχιζαν οι διακοπές που τελικά πάρθηκαν πίσω όπου έγιναν- και να μην ξέρει τελικά τι να κάνει. Τελικά αποφάσισαν να μην κόβουν το ρεύμα και να χρεώσουν άλλο ένα χαράτσι στις εφορίες. 
Να λοιπόν που οι τρελοί τα κατάφεραν. Και σίγουρα το κέρδος θα είναι ότι όσοι συμμετείχαν ειναι άνθρωποι που τους κερδίζει η πάλη. Ανθρωποι  που έμαθαν, πολλοί για πρώτη φορά, να μην παραδίνονται άνευ όρων σα δούλοι χωρίς να βγάζουν άχνα.
Γιώργος Σαρρής


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7 / 23-02-2012


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ στα ΧΑΡΑΤΣΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7 / 23-02-2012

Την Τρίτη 21 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Πολιτών ΒΒΒ Ενάντια στα Χαράτσια», επισκέφθηκε το κατάστημα της ΔΕΗ στη Γλυφάδα και υπέβαλε 397 δηλώσεις – γνωστοποιήσεις άρνησης πληρωμής του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) (Αριθ. Πρωτ. 1115/21-02-12). Απο τις 16 Δεκέμβρη μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 900 περίπου λογαριασμοί με απλήρωτο χαράτσι.

Η «Πρωτοβουλία» καλεί όλους τους συμπολίτες μας και αυτούς που πλήρωσαν την 1η δόση – να συμπορευτούν μαζί μας και να μην πληρώσουν τη 2η δόση. Ήδη όσοι αρνούνται ή αδυνατούν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση είναι υπερδιπλάσιοι από όσους το είχαν κάνει από τη πρώτη.

Βρισκόμαστε στο Δημαρχείο (Βούλα) κάθε Τετάρτη από 10:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 20:00 και στο Δημοτικό Κατάστημα Βάρης κάθε Πέμπτη από 10:00 έως 12:00, για την περισυλλογή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την πληρωμή του χαρατσιού και την σύνταξη αντίστοιχων Εξώδικων Δηλώσεων προς τους παρόχους. Επίσης, συνεχίζουμε την συγκέντρωση συμμετοχών για ομαδική προσφυγή κατά της συνταγματικότητας του σχετικού νόμου με παράλληλα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων. Η δικαστική διαδικασία θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Συνεχίζεται η υποβολή εντάσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στη σελίδα www.gsis.gr. Η "Πρωτοβουλία" καλεί όλους τους πολίτες να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής και προσφέρει σχετική συνδρομή σε όποιον αδυνατεί ή δυσκολεύεται να το κάνει.

Καθημερινά (εργάσιμες ‘μέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00) λειτουργούμε τηλεφωνική γραμμής πληροφόρησης των Δημοτών για το χαράτσι. Η τηλεφωνική γραμμή βρίσκεται στο Δημαρχείο και επανδρώνεται από εθελοντές της Πρωτοβουλίας. Ο αριθμός κλήσης είναι 2132020007.

www.polites3b.blogspot.com/
Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (ομάδες επιφυλακής / αποτροπής διακοπής & αποκατάστασης ηλεκτροδότησης): Βούλα: 6944652699, 6948000171. Βάρη – Βουλιαγμένη: 6944539542, 6945027027.